Pahennustakin synnyttänyt tarina

Esihistoria

Yhtyeen tarinan voidaan katsoa alkaneeksi uskonpuhdistuksen aikaan hieman ennen kun Luther naulasi teesinsä Linnakirkon oveen. Sanotaan, että yhtyeen perustuskirja on unohdettu 96:s teesi. Perustamisen jälkeen yhtye vietti hiljaiseloa ensimmäiset viisisataa vuotta kuitenkin osallistuen joihinkin historiallisiin tapahtumiin. Tulemme julkaisemaan tarkempia tarinoita yhtyeen niin sanostusta esihistoriasta myöhemmin.

Perustamisen jälkeen heti vuonna 2022 Super Puuperä Musiikkikoulu 3000 -yhtyeen raunioista pelastautuneet Rauli, Tupi ja Kata halusivat löytää patoutuneille tunteilleen uuden ilmaisukanavan. Rytmipuolelle rekrytoitiin Mikko, jonka sveitsiläisen käkikellon tarkkaan rytmityöskentelyyn Rauli oli tutustunut Shellfish Graveyard -yhtyeen reeneissä. Mukaan pyydettiin myös Juhoa täydentämään äänipalettia kaiken sorttisilla kosketinsoittimilla. Kimppaan lyöttäytyi myös vannoutunut Musiikkikoulu-fani Katja lisäämään lauluun ulottuvuuksia.

Tämä kuusikko-kuusikossa kokoonpano hyppäsi yhdessä suoraan syvään päähän ja alkoi tuottaa omaa materiaaliaan. Ja saivatkin kokoon lyhyessä ajassa kunnioitettavan määrän uusia biisejä. Valmiimmat kappaleet yhtye kävi äänittämässä Pohjois-Pohjanmaan Abbey Roadina tunnettulla Jäälin majalla helmikuussa 2023. Saman vuoden Vapun tienoilla miksatuista kappaleista suunniteltiin julkaistavaksi EP. Ideasta kuitenkin luovuttiin, koska yhtyeen jäsenet halusivat julkaista myös kaikki muut siihen mennessä syntyneet biisit. Tällä hetkellä äänityksistä löytyy demot Soundcloudista.

2023

Yhtye keikkaili ahkerasti vuonna 2023 kokonaista kolmen keikan verran. Yhtyeen ensimmäinen kerta sillain tapahtui turvallisessa ympäristössä joloksella 80-vuotissyntymäpäivillä. Juho ei päässyt paikalle, mutta yksityiskeikalle yhtye uskaltautui vajaatakkisenakin. Ensimmäinen julkinen keikka (tosin yksityisbileissä) olikin parin viikon päästä. Syynirockissa koettiinkin esimmäisen kerran koko Pahennustakin iskuvoima. Kesän viimeinen keikka osui sateiseen ja epävakaiseen päivään heinäkuun puolenvälin tienoille. Yhtye pitkään mietti peruakko keikka vai ei mutta päätyi sitten siirtämään keikan. Onneksi korvaava ajankohta löytyi elokuulta ja yhtye pääse rokkaamaan kontista Hollipuiston helteisessä säässä. Paljastettakoon tässä vaiheessa, että yhtye suunnitteli soittavansa keikan ilman Tupia, joka oli buukannut itsensä itämerenkiertueelle. Onneksi paikkauskeikalle kaikki pääsivät soittamaan.

Keikkaputken jälkeen yhtyeen toiminta jatkui suhteellisen aktiivisena. Uusia biiseja tuntui putkahtelevan tuon tuostakin. Yhtye buukkasi Pudasjärven Montreux’n kasinon Kipinästä ja äänitteli intensiivisen viikonlopun aikana kymmenen biisin pohjat, kitaroita ja lauluja. Jälkituotanto ja miksaus käynnistyi vuoden 2024 alussa.

2024

Yhtyeen alkuvuosi meni reenatessa ja levyä viimeistellessä. Jälkiäänityksissä äänitettiin lisää kitaroita, syntikoita, rytmisoittimia ja ennen kaikkea suurin osa lauluista. Yhtyeen toinen solisti Rauli oli äänitysviikonlopun aikana sen verran kipeänä, että basso hädintuskin pysyi kädessä. Lauluosuudet ääniteltiin merellisessä Meri-Toppilassa ja loput taustalaulut vähemmän merellisessä Kuivasrannassa. Kitaroita ja perkkoja ääniteltiin yhtyeen treenikämpällä Hiukkavaarassa ja jälleen myös Meri-Toppilassa. Juho puolestaan ruoski syntikka-arsenaalistaan sulosoinnut omassa kodissaan Kaukovainiolla. Kansainvälinen levy siis.

Levy saatiin koko maailman tietoisuuteen Texicalli digitalin kautta tyypillisimpiin suoratoistoalustoihin 9.5. ja ensimmäinen CD-painos saatiin painoon samaan aikaan. Eivätköhän fyysiset levyt tavoita yhtyeen ennen kesän keikkoja.